Chwasty w zbożach

Od lat Polska znajduje się w czołówce producentów zbóż w Europie. Z pewnością wpływ mają na to żyzne gleby, umiarkowany klimat, ale także postęp w rolnictwie. Mechanizacja, coraz to nowsze metody uprawy, a także coraz większa świadomość zabiegów pielęgnacyjnych powoduje, ze z roku na rok rolnicy zbierają coraz lepsze plony.

Duże znaczenie dla ilości i jakości plonów ma odchwaszczanie upraw. Najczęściej występującymi chwastami w zbożach jest fiołek polny, miotła zbożowa, tobołek polny, perz właściwy, mak polny oraz gwiazdnica pospolita. Przedstawiamy kilka informacji na temat chwastów w zbożach.

Chwasty najczęściej rozsiewają się po całym polu i uprawach sąsiednich poprzez wiatr oraz zwierzęta. W ten sposób w bardzo krótkim czasie mogą zniszczyć całą uprawę zboża. Powodują one zahamowanie wzrostu zboża i rozwoju ziarna, pobierając składniki pokarmowe i wodę z gleby oraz promienie słoneczne.

Tym samym chwasty stanowią sporą konkurencję dla zbóż i znacząco wpływają na ilość i jakość plonów. W jaki sposób należy z nimi walczyć? Niestety, ale w przypadku zbóż, metody mechaniczne oraz sposoby naturalne rzadko przynoszą oczekiwane efekty, bądź są niemożliwe do zastosowania z uwagi na powierzchnię uprawy. Wtedy należy sięgnąć po herbicydy, czyli preparaty chwastobójcze, które pozwolą wyeliminować nieproszonych gości z uprawy zboża.

W zależności od tego czy uprawiane jest zboże jare czy ozime, należy wybrać odpowiedni preparat i dostosować porę wykonywania odchwaszczania zboża.